Millwall Outer Dock Slipway

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link


Images of Millwall Outer Dock Slipway

Millwall Outer Dock Slipway, at the western side of the Isle of Dogs, is one of the few remaining public open spaces on the Isle of Dogs with direct access to the River Thames, and a clear reminder of the area's industrial history. Once the largest entrance lock in London, it is now one of the few remaining Thames slipways, and remains an important river touchstone. Yet despite this, it is relatively underused, with the current hardstanding and the build up of flotsam brought in by the tide limiting the type of activities that can take place within the open space.

The site's location and potential, however, present a real opportunity for the creation of a fantastic area of open space on the Isle of Dogs, for the benefit of residents and visitors. This potential has already been realised by members of the public through representations made via the Council's Local Infrastructure Fund (LIF) consultation, with residents expressing the desire to see the creation of a new park on the site. The Council subsequently awarded £25,000 to prepare an options appraisal for the site.

The Council's Regeneration Team, working in partnership with the Parks service, subsequently appointed LDA Design, leading a team of Buro Happold and Appleyard + Trew, to develop the options appraisal for the site. LDA have now completed their work, which presents a single preferred option for the site, alongside an iterative option which presents a simpler version of the scheme but loses some of its transformative impact. These options have been developed on the back of a range of stakeholder engagement, including discussions with nearby landowners, statutory authorities, and a public survey, the latter of which strongly influenced the design. The final report can be found under the Documents tab on this page, along with a summary of the consultation feedback.

The Council is now invovled in discussions with the freeholders of the site of those areas outside of Council ownership, including the East End Community Foundation, about options for delivery, and securing funding for the work should discussions provide a way forward.

Got any questions?

If you have any questions about the project, get in touch with the team using the "Who's Listening" tool on the right-hand side of the page.


Images of Millwall Outer Dock Slipway

Millwall Outer Dock Slipway, at the western side of the Isle of Dogs, is one of the few remaining public open spaces on the Isle of Dogs with direct access to the River Thames, and a clear reminder of the area's industrial history. Once the largest entrance lock in London, it is now one of the few remaining Thames slipways, and remains an important river touchstone. Yet despite this, it is relatively underused, with the current hardstanding and the build up of flotsam brought in by the tide limiting the type of activities that can take place within the open space.

The site's location and potential, however, present a real opportunity for the creation of a fantastic area of open space on the Isle of Dogs, for the benefit of residents and visitors. This potential has already been realised by members of the public through representations made via the Council's Local Infrastructure Fund (LIF) consultation, with residents expressing the desire to see the creation of a new park on the site. The Council subsequently awarded £25,000 to prepare an options appraisal for the site.

The Council's Regeneration Team, working in partnership with the Parks service, subsequently appointed LDA Design, leading a team of Buro Happold and Appleyard + Trew, to develop the options appraisal for the site. LDA have now completed their work, which presents a single preferred option for the site, alongside an iterative option which presents a simpler version of the scheme but loses some of its transformative impact. These options have been developed on the back of a range of stakeholder engagement, including discussions with nearby landowners, statutory authorities, and a public survey, the latter of which strongly influenced the design. The final report can be found under the Documents tab on this page, along with a summary of the consultation feedback.

The Council is now invovled in discussions with the freeholders of the site of those areas outside of Council ownership, including the East End Community Foundation, about options for delivery, and securing funding for the work should discussions provide a way forward.

Got any questions?

If you have any questions about the project, get in touch with the team using the "Who's Listening" tool on the right-hand side of the page.

  • CLOSED: This survey has concluded.

    LDA Design have been appointed by London Borough of Tower Hamlets to draw up a potential re-design of public space within Millwall Outer Dock Slipway. The plans will aim to meet the needs of the residents now and in the future. The key to achieving this is to create a more welcoming and usable riverfront space. This questionnaire seeks to understand how you currently use the space and how you feel it could be improved in order to guide options.  

    Complete Form
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
Page last updated: 04 November 2021, 15:08